Reklama
 
Blog | Jiří Hrebenar

Lidé hlásící se k prokremelským paramilitaristům jsou v blízkosti dětí teoreticky vážným problémem, nejen v Orlové

Zatímco médii zcela správně rezonuje spor mezi Českou republikou a Ruskou federací po ruském státním teroristickém  útoku ve Vrběticích a internetem ševelí příběhy o tom, jak policie se speciálními útvary zatýkala dvacítku českých prokremelských hračičků na vojáky podezřelých z podpory separatistů na východě Ukrajiny, já osobně za velmi nebezpečné pokládám, kromě aktivit lidí jako je např. Andrea Krulišová z Československých vojáků v záloze za mír také aktivity jednotlivých občanských, facebookových skupinek zabývajících se militární výchovou mládeže.

Už v roce 2019 jsem v červenci upozornil na dění na Ostravsku, kde se paramilitární spolky, lidé z něj pocházející pohybují kolem dětí třeba na military táborech častokrát chlubících se podporou z města, či jiných důvěryhodných organizací, u kterých by nikoho nenapadlo, že zrovna tady by mohlo jít k průsaku těch, kteří by kolem omladiny být neměli. Tak například minimálně na pováženou by se měli mít rodiče military tábora v Orlové, protože osazenstvo, i když z valné většiny nemusí pocházet přímo z domobraneckých oblastí, nevyvolává v mysli demokrata příliš mnoho důvěry. Na momentkách z táboření volně dostupných na sociálních sítích totiž narazíte na Karla Adamce známého z dnes již fakticky neexistujících Československých vojáků v záloze.

Zdroj: Facebook

Muž stojí před dětmi v khaki oblečení, na oděvu mu nechybí cetky ultranacionalisty shodné s těmi na obrázku…

Zdroj: Facebook

Nechybí svatojiřská stuha, nášivka Československých vojáků v záloze, placka facebookové skupiny BZ -BEZ ZBROJÁKU… panečku, to je ale krásná výchova mládeže, jako kdyby ty ultranacionální kýče měly být symbolikou nějakého opravdového vlastenectví, se kterým by se měl ztotožnit dětský tábor s rádoby vojenskou tématikou…infekce mysli nedemokracií začíná symbolikou, proto je třeba začít pochybovat o tom, jaké tábory pro děti organizátoři připravují, když je na nich k vidění člověk s takovou “výstavkou” na těle.

Zdroj: Facebook

Nikdo netvrdí, že nedospělé dušičky jsou slovně, tématicky k něčemu nedemokratickému tlačeny, ale rodiče by přeci jen měli být opatrní na to, komu v létě předávají své děti na letní tábor. Určité pochybnosti vyvolává například muž na fotce vpravo – ten s těmi vousy – na Facebooku vystupující pod nickem Martin Maňas. Je jedním z organizátorů dětských military táborů v Orlové a zároveň je jedním ze správců neveřejně dostupné skupiny BZ-BEZPEČNÁ ZEMĚ, kde kromě momentek z chystaných akcí naleznete mimo jiné odkaz na Svobodný vysílač, Adamcovy příspěvky a další obsah. Na začátku září 2018 se Maňas fotil s Konvičkou, později s Nepimachem, k vidění jsou momentky s lidmi kolem Respect Airsoft Team vystupujícími velmi často s vlajkou Ruské federace v uniformě ruského vojáka…

Zdroj: Facebook

Zdroj: Facebook

mimochodem, právě tito airsoftoví nadšenci s ruskou uniformou prezentovanou mimo jiné bílomodře pruhovaným trikem poskytují dětem na jedné akci zábavu s airsoftovými zbraněmi…ledaže by šlo o historické okénko výsadkářů Rudé armády vzniknuvších v Sovětském svazu v roce 1930.

Zdroj: Facebook

Přesto všechno i tak je to minimálně zajímavé. Každý má právo stýkat se s kým chce a psát si na sociálních sítích co chce, pokud tím neporušuje zákon. Ale pokud se organizátor dětských akcí vyfotí na sociální sítě s představiteli extrémistické scény, potom je to minimálně na znepokojení v mysli rodičů dávajících svého potomka na vojenský tábor.

Z obecného pohledu radikální Česká ultranacionální scéna miluje všechno ruské, pokládá Rusko za slovanského bratra, zatímco na fotce s dětmi nechybí airsoftoví hračičkové v ruské uniformě Nicméně, ponechme stranou mladíky hrající si na příslušníky ruských speciálních sil a podívejme se na jeden velmi důležitý aspekt celého táboření…ono není zrovna košér, pokud dětem na táboře plném skládání vlajky, hrátek na vojančení a kurzů sebeobrany prokládané zdravovědou prezentujete před očima na oděvu grafiku známou z ultranacionální scény. Malé děcko si hravě může myslet, že Českoslovenští vojáci v záloze jsou součástí vlastenectví, i když tomu tak není. Minimálně organizátoři horko těžko kritikům vymluví, že se po celou dobu tábora před dětmi nikdo nezmínil o nenávistných postojích vůči Evropské unii, uprchlících, NATO, Romech, když na akci byl přítomný člověk z organizace několikrát uváděné Ministerstvem vnitra ve čtvrtletních zprávách o extrémismu. Je přítomnost takových jedinců před dětmi na táboře opravdu nezbytně nutná?

Možná právě také na tuto činnost by se měly zaměřit bezpečnostní útvary v Česku, protože teoretické nebezpečí indoktrinace dětí nenávistnou ideologií je nebezpečnou hrou, která se nemusí vyplatit do budoucna. A pokud se stát nezajímá, mohou si bojůvkáři myslet, že cesta zaměřující se na děti je tou správnou, kterou by se mohli a dokonce měli vydat. Viz případ v Petrovicích u konce dubna roku 2018, kdy se Českoslovenští vojáci v záloze za mír podíleli na pořádání branného dne, což je absolutně nepřijatelné a naprosto nepochopitelné zároveň. Bylo by skvělé, pokud by ideově podobní k dětem neměli přístup vůbec.


Část textu článku čerpám z mého článku uveřejněného na mém webu: https://demokratikon.cz/2019/07/na-detskem-tabore-nechybi-clovicek-prokremelskych-militaristu-zatimco-zemska-domobrana-hraje-na-skolitele-a-vydava-manual-pro-preziti-v-casech-valky/

Reklama