Reklama
 
Blog | Jiří Hrebenar

Dezinformátoři lžou, když tvrdí, že Švýcarsko zakázalo vakcíny proti covidu

Švýcarský regulační úřad údajně odmítl vakcínu proti koronaviru od společností Pfizer a Biontech, protože očkovací látku Švýcaři považují za „příliš nebezpečnou a náležitě neprověřenou, zaznívá na sociálních sítích, respektive ideově pokleslých skupinách koronadezinformátorů, kteří se tímto vylhaným tvrzením snaží před ostatními obhajovat trapné příběhy o tom, jak očkovací látka zabila několik lidí a pozměnila genetickou výbavu nebohých dětí v představách dezinfornmátorů se v noci proměňujících ve vlkodlaky vyjící za úplňku na Měsíc.

V německy hovořících médiích, natož těch světových není o tom ani řádka o zamítnutí vakcín, ale lidoví vypravěči pohádek o tisíce a jedné lži jsou skálopevně přesvědčeni o pravdivosti svých tvrzení, přestože švýcarské zodpovědné orgány nerozhodly o konečném schválení, neschválení vakcín v článku zmiňovaných farmaceutických firem.

Ve Švýcarské spolkové radě se 1. prosince 2020 skutečně uskutečnila tisková konference, na které se vedoucí schvalovacího regulačního oddělení zmiňoval o vakcínách. Ovšem to, co řekl v inkriminovaný okamžik vedoucí schvalovacího oddělení regulačního úřadu pro léky a zdravotnické prostředky Swissmedic během živého vystoupení, to se v dezinformačním šumu neobjeví ani náhodou. A pokud přeci jen, jsou jednotlivá slova převrácena tak, aby čtenář v konspiračním prostředí došel k názoru, že ty vakcíny jsou nebezpečné, protože jsou rychle vyvíjeny a málo vědecky prověřovány, a tudíž jsou lidem nebezpečné. Samozřejmě, nic z toho není pravda.

Ředitel Swissmedicu řekl, že přijetí tak rychle vyvinutých vakcín vyžaduje velkou dávku důvěry ve výrobce a vědecký tým, který očkovací látku vyvinul, ale zároveň dodal, že by lidé měli důvěřovat regulačním orgánům, protože ty důkladně prošetří, prověří jednotlivé vakcíny, než vydají licenci na jejich používání na území Švýcarska. Zdůraznil také, že rychlost schvalování je důležitá, ovšem neměla by být na úkor pečlivosti vědeckého zkoumání.

Z videa Swissmedicu zveřejněného na videoplatformě Vimeo je hezky viditelné, jak vůbec dochází k onomu schvalování.

Pochopí to dokonce i malé dítě…tedy pokud zvládá němčinu, což je potíž u většiny dezinformátorů, kteří cizí jazyky tak nějak neznají, a tak se musí spolehnout na to, co kde jaký lhář vypotí v záchvatu fantasmagorie. Aby byl schvalovací proces co nejkratší, testuje Švýcarsko vakcíny od společností AstraZeneca , Moderna a Pfizer / BioNTec v tzv. průběžném procesu. Licenční úřad může pomocí tohoto postupu zkontrolovat údaje z probíhajících klinických studií, jakmile jsou k dispozici a na jejich základě následně rozhodne. Na tiskové konferenci, o které byla v článku řeč, ředitel Swsissmedicu jasně a bez vytáček uvedl, že 1. prosince 2020 byly zkontrolovány a posouzeny údaje od výrobců, ovšem samotný švýcarský kontrolní úřad doposud ještě nerozhodl o prospěchu a riziku vakcín, protože k takovému závěru chyběla dokumentace o kvalitě výroby, chyběly údaje o účinnosti a bezpečnosti klinických studií, chyběly také údaje o jednotlivých účastnících studií. To ovšem ještě neznamená, že jsou vakcíny nebezpečné, a proto je kontrolní úřady nemohou schválit. Swissmedic si náležité podklady vyžádal od výrobců a do té doby, než je dostane, nemůže vydat souhlas o povolení užívání v článku zmíněných Vakcín.

Jinými slovy, populisté, koronakonspirátoři a další filutové udělali lidově řečeno účet bez hostinského. Žádost o povolení vakcín příslušných výrobců byla ve Švýcarsku podaná 19. října 2020 a tato žádost nebyla doposud ukončena a celý proces schválení vakcíny stále probíhá.

Na to dezinformátoři zapomněli, nebo to nejspíš ani neuvedli, aby naivkové nadále žili ve svých snech o zákeřných vakcínách, proti kterým se postavila i svatá kravka přímé demokracie Švýcarsko, o kterém básní Tomio Okamura snad všude, kudy chodí. Kdyby v zemi Milky, bankovních služeb a úžasných vyjížděk vlakem existovaly zákony o nouzovém schvalování očkovacích látek a léků, všechno by bylo rychlejší a už by se možná v zemi helvétského kříže očkovalo a dezinformátoři by přišli o trapné iluze.

Ale i tak Švýcarsko plánuje vakcinační kampaň v médiích od ledna 2021, nakoupilo několik milionů vakcín od tří výrobců, kterými následně bude očkovat místní občany. Kdyby české úřady bojovaly proti dezinformacím správně, mohly hoax, fake news o švýcarském zakázání vakcín proti covidu dávno úspěšně vyvrátit, protože i tato lež v globálním měřítku škodí obecně třeba i budoucí vakcinační kampani české vlády, protože dezinformátoři, populisté s absolventy vysoké školy života budou věřit pohádkám o švýcarském odmítnutí a tím pádem nebezpečnosti vakcín, protože Švýcarsko je pro ně selankou demokracie, ke které by se Česko mělo i na základě nepravd Tomia Okamury o přímé demokracii blížit co nejvíce.

Reklama