Reklama
 
Blog | Jiří Hrebenar

Chcípl PES v Průhonicích – prokremelští, Jovanovič i lidé blízcí krajní pravici

První lednovou neděli se konala v Průhonicích nedaleko Prahy demonstrace před domem premiéra vlády Andreje Babiše. Nespokojení podnikatelé, podporovatelé výzvy „Chcípl PES“ na protest proti protiepidemickým opatřením Babišovy vlády vytvořily v centru Prahy špalír z půllitrů a skleniček, do kterých dali plápolající svíčky, zatímco cvičené oko pozorovatele extrémistické scény doslova zíralo nad tím, kdože se to zase do mediálně známého protestu přidal.

Zdroj: Facebook

Za akcí stáli mimo jiné Jiří Janeček a Jakub Olbert ze Šeberáku, kteří ještě včera poděkovali za to, jak se všechno dokonale povedlo a jednotlivé půllitry si budou moci zájemci vzít domů jako suvenýr, aby snad nezapomněli na ten památečný okamžik, kdy se kolem milovníků dezinformací a povídek o škodlivosti očkování pohybovali zvědaví novináři z Primy a dalších sdělovacích prostředků.

Ještě před několika lety, kdy se Jiří Janeček pokoušel v rámci krajně pravicové OK strany o exkluzivní přístup k francouzské představitelce krajní pravice Marine Le Pen  určitě nečekal, že jako odbojný restauratér sklidí více publicity, než ten, který měl coby pražský zastupitel „originální“ nápad přesunout bezdomovce do tábora za hlavní město Česka, nebo ten, co si hrál na nějakého spojovatele domácí radikální scény bojující s antisemitovou partají o zájem jedné xenofobně se vyjadřující ženštiny ze Země galského kohouta.

Jiří Janeček kdysi zakládal uvnitř ODS krajně pravicové křídlo později přeměněné na xenofobní OK stranu pokoušející se o exklusivní přístup k hvězdičce francouzské radikální scény Marine Lepen, kterou pozval do Prahy. Známá je především fotečka Janečka, Klause i Le Penové v pražské hospůdce. Nyní si Janeček „hraje“ na odbojného restauratéra z Malého Janka. 

Zdroj: screenshoty z médií: Hospodářské noviny, protext.cz

Zdroj: Facebook

Média na xenofobně-radikální období Jiřího Janečka zapomínají, nezmiňujího a místo toho ukazují brýlatého muže z kdysi působícího v trikotu ODS na pražské radnici jako toho, co se vzepřel Babišovým restrikcím a odbojně otevírá svou restauraci, pořádá protestní akce za „doprovodu“ Jakuba Olberta, který pro změnu  ve večerních zprávách vystupoval s plackou zapsaného spolku HON i tou, kterou nechal prokremelský ultranacionalista Pavel Matějka vyrobit na slapské setkání rasistů, xenofobů organizované lžisociologem Hamplem.

Mimochodem, Pavel Matějka byl zároveň osobně přítomen otevření Olbertova Šeberáku, než do něj přijela natočit reportáž Česká televize. O celé záležitosti, kdy se do inkriminované restaurace nahrnuli dezinformátoři a prokremelští hračičkové jsem 28.11.2020 napsal článek. Z určitého úhlu pohledu je ta virtuální iniciativa „Chcípl PES“ opravdu velmi podivným slepencem, až si někdo klidně může říct, že i ta demokracie může být jednotlivými aktéry ohrožena, když jsou někteří představitelé známí z krajně pravicové scény, ke kterým se na akcích přidávají další podivíni naslouchající prokremelským tamtamům i dezinformacím o covidu, očkování, minoritách a dalším nenávistným výkřikům, nad kterými se slušně vychovanému člověku zvedá žaludek vzhůru.

On už samotný pohled na účastníky protestního setkání před Babišovým domem byl prazvláštní. Člověk zabývající se sledováním extrémistické i dezinformační scény si tam přišel na své. Ve vzduchu zní Krylova píseň, zatímco mezi hloučkem několika, rozhodně ne víc jak třiceti lidmi potkáte jedince s českou vlajkou, až narazíte například na Bastla(muže v červeném kroužku) – některými lidmi považovaného za spojku mezi neonacistickou a extrémistickou scénou,

kolem kterého se objevují kromě ostatních účastníků demonstrace také jedinci známí z radikální scény, třeba té seskupující se kolem Daniela Landy, dezinformačních luhů a hájů…mnozí z účastníků jsou stále těmi stejnými tvářemi pohybujícími se na dezinformačním kolbišti a podpory dezinformačních informací. Ono na tom není moc divného, protože i dezinformační klaka trpí nezájmem veřejnosti, a tak se jen někteří z virtuálna přesypou do reality, aby podpořili aktivity „podivínů“ využívajících třeba oprávněnou kritiku bezhlavých vládních opatření ke svému zviditelnění i propagaci košilatých tvrzeních třeba o tom, že očkování z dětí a dospěláků vytvoří zmutované zombíky a Evropská unie chystá okupaci Evropy migranty z Afriky.

V Průhonicích nechybí dokonce ani prokremelská internetová telka Raptor TV zastoupená  v rudém postávajícím Žarko Jovanovičem pozorujícím s mobilem na stehně Dolense, jak kolem účastníků křepčí a všechno zaznamenává na raptorácký přímák, aby si i ti obývákoví dezinformátoři, milovníci rudé ideologie a přihnědlých názorů na migranty, minority přišli na své.

Ručka v kapse to jistí, protože „šéf“ všechno bedlivě sleduje a v případě potřeby přidá aktivně ruku k dílu. Přestože mnozí na shromáždění vykřikují hesla proti rouškám a na sociálních sítích je odmítají, jak jen nejvíce mohou, Jovanovič, i když svými aktivitami nepřímo napomáhá k rozšiřování dezinformací, má na ústech roušku a pamětníci s lehkým úsměvem na tváři by jistě klidně dodali, že mužík v rudém bývá na demo k vidění i se dvěma rouškami najednou. Prokremelská scéna se tak letmo dotýká scény dezinformátorské…ale to není až zase tak zvláštní…například lidé ze spolku HON – Hnutí občanské nespokojenosti klidně sdílí články prokremelských dezinformátorů ze Sputniku, ale zároveň se Sputnikem spolupracují, když mu poskytují fotografie ze svých mobilů. 

Franta ze Sputniku potřebuje momentky, aby z demonstrace na silvestrovském Václaváku udělal hrůzostrašný zásah policie, který prý nikde neuvidíte, tak proč nespolupracovat s lháři proputinovské klaky, když i na HONáckých skupinách mnozí lžou a fabulují jako o život, že? Dolens si natáčí Osovského – jednu z tváří krajně pravicového Občanského hnutí prokremelského dezinformátora Jiřího Černohorského,

kdyby ten fousáč s rudým šátkem nemlátil vlajkou do těžkooděnců onehdá na Staromáku a kdyby nevznikla jeho ikonická fotografie z demonstrace, kdy klečí před policejním autem, rozhodně by tento pán nepromlouval na akcích dezinformátorů a už vůbec by nebyl použit do projektu prokremelských snažlivců pokoušejících se o proražení na politické scéně, ze kterého stejně zbydou jen vlhké sny o tom co nebude a co rozhodně není. Je to celé dokonale směšné…Kryl zpívá, zatímco mně osobně se v hlavě vybaví Osovský s plackou socialistického Československa – státu podřízeného Sovětskému svazu, jemuž účast sovětských vojáků na území Československa nebyla proti mysli…nad znakem má azbuku…jak česky vlastenecké…

Opravdovému vlastenci se skutečně musí udělat z podobných rádoby demonstrantů nevolno. Mají plná ústa vlasti, zatímco ji zaprodávají přihlašováním  se k období, kdy rudá diktatura vraždila své občany, mučila je a nechala je zavléct do koncentračních táborů třeba na Sibiři. Slovíčka o Československu bývají pokaždé minimálně úsměvnými, protože dotyční se hlásí k republice, která již desetiletí neexistuje. Alespoň člověk ví, s kým má co dočinění a jaké osoby na demonstracích k lidem promlouvají. Odpor vůči covidu, virtuální klaka se spojující do neformálních skupin plněná milovníky dezinformací dávají prostor prokremelským i dalším xenofobům pokoušejících se nejrůznějšími výkřiky jako doplňky ke kritice vládních opatření ohrozit demokracii, aby už konečně byla blíž rudohnědá revoluce, o které dnem i nocí sní pohrobci po Holešovské výzvě i postarší extrémisté vidění taktéž na neonacistickém kolbišti z Generace identity.

I proto je třeba mít se na pozoru před jednotlivými demonstracemi, na kterých je k vidění skutečně všechno možné. Demokracie si zaslouží naši ochranu nejen před rasisty, xenofoby, ale také těmi, co mají plná ústa o lásce k národu, republice, zatímco ji klidně zaprodají pro područenství Putinově diktatuře, lásce k Sovětskému svazu a komunistické historii Česka.

Reklama